Tradiční lidová strava a podomácká výroba nápojů

přednáška z cyklu Život v podstávkovém domě

čtvrtek 19. 9. 2013, 18.00 hodin 

host: PhDr. Vladimíra Jakouběová, ředitelka Muzea Českého ráje v Turnově

Beseda o tradiční lidové stravě v Pojizeří přiblížila posluchačům skladbu pokrmů, které se připravovaly v hospodářských staveních ve všední dny i o svátečních příležitostech v průběhu hospodářského roku, i technologii jejich přípravy, která v průběhu 18. a 19. století prošla výraznými změnami. Vzhledem k tomu, že při slavnostních příležitostech ve vesnickém prostředí nikdy nechyběl alkohol, seznámili se posluchači nejen s tím, jak se podomácku vyráběl, ale i s moudrostmi našich babiček a dědů, kteří věděli, jak alkohol ve spojení s dary přírody - ovocem a bylinami, může pomoci při léčení různých neduhů.  

Po besedě v sobotu 21. 9. 2013 byla připravena praktická ukázka tradiční technologie pečení chleba v chlebové peci a vaření v černé kuchyni ve skanzenu Pertoltice čp. 198 u Frýdlantu. Akce se konala od 10 hod. do 16 hod., je určena pro širokou veřejnost.

Přednáška byla realizována v rámci projektu „Společně pro zachování podstávkových domů - Zvýšení povědomí a informovanosti“, který je financován z Programu Cíl 3/Ziel 3 na podporu přeshraniční spolupráce 2007-2013 mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko.

 

 

Contact

Liberec Research Library,

příspěvková organizace

Rumjancevova 1362/1, 460 53 Liberec 1

tel: 482 412 133, fax: 482 412 122,

e-mail: library@kvkli.cz

Město LiberecLiberecký kraj